Există o ecuație exactă pentru a atinge fericirea? Oamenii de știință cercetează o formulă inovatoare

de: Ozana Mazilu
20 05. 2021

Cred că toți ne-am dori să fim mai fericiți. Dar nu este întotdeauna ușor să știi cum să atingi acest obiectiv. Există o ecuație pentru a atinge fericirea?

Au fost sugerate multe formule. Dormi suficient. Fă sport. Meditează. Ajută-i pe alții. Petrece timp cu prietenii și familia. În medie, toate aceste lucruri sunt legate de fericire. Dar nu funcționează pentru toată lumea.

Fericirea este într-adevăr complicată. Se poate schimba rapid și este diferită pentru toată lumea în moduri pe care oamenii de știință nu le înțeleg. În cercetările în curs, oamenii de știință încearcă să surprindă această subiectivitate și să obțină o imagine mai completă a ceea ce este fericirea.

Sondajele despre fericire ne pot spune atât de multe, rezumând cu câteva întrebări cum se simt oamenii în general.

Așa că cercetătorii au apelat la smartphone-uri, pe care miliarde de oameni le folosesc constant. Oamenii cred adesea că smartphone-urile sunt nocive pentru sănătate sau starea noastră, dar mulți dintre noi suntem fericiți dacă ne jucăm Candy Crush, Fortnite sau Among Us pe dispozitivele noastre. Modul în care ne simțim se poate schimba rapid în timp ce jucăm jocuri, oferind o oportunitate de a aduna informații detaliate despre complexitatea fericirii.

Fericirea e un concept complex și diferit pentru fiecare

Recent s-a lansat o aplicație pentru smartphone, The Happiness Project, pe care oricine o poate descărca gratuit. În mai puțin de cinci minute, poți juca unul dintre cele patru jocuri pentru a afla și a contribui la cercetarea fericirii. Până acum, mii de oameni s-au jucat, răspunzând la întrebarea „cât de fericit ești acum?” de peste un milion de ori.

Până acum, cercetătorii au reușit să-și dea seama că așteptările contează foarte mult. La 18.420 de persoane care au jucat un simplu joc pe telefoanele lor, s-a demonstrat că fericirea nu depinde de cât de bine se descurcă, ci dacă se descurcă mai bine decât se așteptau.

Cercetările arată cât de mult așteptările pot fi o problemă. În mod clar, nu este o idee bună să îi spui unui prieten că îi va plăcea cadoul pe care urmează să i-l faci.

Problema utilizării acestui truc pentru a-ți spori propria fericire este că așteptările despre evenimentele viitoare influențează și fericirea. Dacă faci planuri de a ieși cu un prieten după serviciu, este posibil să fii nemulțumit dacă acesta anulează brusc. Iar așteptarea ca prietenul tău să anuleze nu te va face fericit – s-ar putea să fii puțin mai fericit toată ziua dacă aștepți cu nerăbdare să-l vezi, chiar dacă există un anumit risc ca lucrurile să nu funcționeze.

Un alt motiv pentru care este greu să-ți sporești fericirea este că așteptările sunt cu adevărat importante pentru luarea deciziilor. Dacă te aștepți întotdeauna la cel mai rău, este dificil să faci alegeri bune. Când lucrurile merg mai bine decât era de așteptat, acestea sunt informații pe care creierul tău le poate folosi pentru a-ți revizui așteptările, astfel încât să faci alegeri și mai bune în viitor. Așteptările realiste sunt în general cele mai bune. De fapt, s-a descoperit că fericirea este strâns legată de învățarea despre mediul nostru.

Așteptările ne distrug starea de bine

Există momente, cum ar fi în vacanță, când scăderea așteptărilor ar putea să nu fie o idee proastă. La urma urmei, așteptările tale ar putea fi puțin nerealiste dacă ai ales destinația de vacanță pe baza recenziei unui prieten. S-ar putea să te distrezi mai mult dacă nu te aștepți ca totul să meargă perfect.

O altă lecție din jocurile pentru smartphone este că majoritatea evenimentelor nu afectează fericirea mult timp. Aceasta este denumită „banda de alergare hedonică”. S-ar putea să crezi că este ceva în neregulă dacă nu simți fericirea durabilă în legătură cu o promovare, dar bucuria limitată în timp este o adaptare care îți ajută creierul să se adapteze la circumstanțe, astfel încât să fii gata să faci următoarea mișcare. În medii incerte, inclusiv jocuri și viața reală, ceea ce s-a întâmplat în urmă cu câteva minute este adesea irelevant pentru sarcina de față.

Natura efemeră a fericirii înseamnă că ar fi mai bine să ne gândim la fericire într-un mod diferit. Fericirea este un instrument, nu un scop în sine. Ne poate ajuta să înțelegem mai bine ce ne pasă, ce prețuim. Ne poate spune dacă lucrurile merg surprinzător de bine, ceea ce ne-ar putea motiva să continuăm în momente cheie. Când fericirea noastră scade, poate fi un semn că ar trebui să încercăm ceva nou.

Pandemia a avut un impact mare asupra sănătății mintale. Nu a fost niciodată mai important să înțelegem fericirea și bunăstarea. Nu știm de ce unii oameni rămân supărați mai mult decât alții. Nu știm de ce incertitudinea este într-adevăr stresantă pentru unii oameni, dar nu pentru alții.

Jocurile de mai sus își propun să afle. Fiecare dintre cele patru jocuri se concentrează pe ceva despre care oamenii de știință știu că este important pentru fericire: incertitudine, gândire la viitor, învățare și efort.

Într-un singur joc, poți folosi informații despre viitor pentru a lua decizii diferite, în funcție de aspectul bun sau rău. Într-un altul, ești un pescar care decide cât effort să depui pentru a-ți prinde captura.

Mii de oameni care joacă jocurile din The Happiness Project vor ajuta oamenii de știință să scrie ecuațiile pentru fericire. Nu va exista niciodată o formulă pentru fericire, dar știința poate ajuta la explicarea factorilor care o produc.